Gözlük Camı Çeşitleri

Gözlük camı çeşitleri, hammadde ve üzerinde bulunan ışık filtresi kaplamaları ile farklılık göstermektedir. 

Hammadde olarak; Mineral Camlar, Organik Camlar, Polikarbon Camlar, Fotokromik (Kolormatik) Camlar, Trivex Camlar vb ayrıştırılırlar.

Filtreleme olarak; Antirefle camlar (UV380), Yüksek UV Korumalı Antrefle Camlar(UV 400), Mavi Işık filtreli camlar (UV420)

Mineral Cam nedir?

Mineral Camlar, gündelik hayatta kullanılan su bardakları ile benzer özellik taşımaktadır. Darbe dayanımı en az olan cam türüdür. 16 yaşından küçük çocuklar ve sporcular için önerilmez. Mineral Camlar, sert bir yüzeye sahip olması sebebiyle zamanla oluşacak yüzey çizikleri, Organik camlara göre daha az olabilir. 

Mineral cam özellikleri

  • 1.5 ila 1.9 arasında geniş bir kırılma indeksi aralığına sahiptir.
  • Ağırlığı ve çabuk kırılma özelliğinin yanı sıra birçok olumlu özelliğe de sahiptir. Kolay kolay kir ve toz tutmayan mineral camın temizlenmesi oldukça kolaydır.
  • Gözlük camında, yüksek optik kalitesi arayanlar için idealdir. Yüksek optik kalitesi ile mükemmel netliğe sahiptir.
  • Kolayca çatlayabilen ve darbeler karşısında kırılabilen mineral cam ağırdır. Organik cam üretiminden önce tek seçenek olan mineral cam halen birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.

Organik Cam Nedir?

Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir. 

Organik cam özellikleri

  • CR 39 en iyi bilinen organik materyaldir. Günümüzde, özel bir sipariş verilmedikçe organik cam çeşididir.
  • Özellikle hafifliği nedeniyle en çok tercih edilen organik (plastik) camlar, aynı zamanda hemen hemen tüm çerçeve modellerine uyarlanabilir.
  • Asferik olan modeller, gözün büyük veya küçük görünmesi etkisini azaltır, odaktan dışarı doğru bakıldığında görüntü bozulmasını en aza indirir.
  • Eğer ekstra bir kaplama kullanılmadıysa toz tutma, kirlenme ve çizilme oranı daha yüksektir.
  • Kırma indeksinin mineral camdan daha düşük olması daha kalın cam elde edilmesiyle sonuçlanır.

Polikarbon Cam Nedir?

Polikarbon Camlar, Organik camlara göre 10 kat daha darbeye dayanıklıdır. Hafif ve darbeye dayanıklı olan Polikarbon Camlar, kırılmaz gözlük camı olarak adlandırılırlar. Çocuk gözlükleri ve sporcu gözlükleri için uygundur. Polikarbon Camları, herhangi bir filtre olmaksızın UV ışınlarına karşı koruma sağlar.

Trivex Cam Nedir?

Trivex Camlar, Polikarbon camlara benzer özellikler taşımaktadırlar. Polikarbon camlara göre %10 daha hafiftir. Görme netlik değerleri Trivex camların daha yüksektir.

Fotokromik Cam (Kolormatik Cam) Nedir?

Fotokromik camlar (Kolormatik camlar) , iç mekanda şeffaf (veya şeffafa yakın) olan ve güneş ışığına maruz kaldığında otomatik olarak kararan gözlük camlarıdır. Bu lenslerin bir diğer adı ise kolormatik gözlük camıdır.

Fotokromik camların kararmasına neden olan moleküller, güneşin ultraviyole ışınlarıyla aktive olur. UV ışınları bulutlara nüfuz ettiği için, fotokromik camlar güneşli günlerde olduğu kadar bulutlu günlerde de kararır.

E-Bülten Kaydı

Kampanya takibi için kayıt oluşturun.

İlk üyeliklerde %10 İndirim